troița memoriilor. supt 4 stăpâni. scuipat 1, rămas 3 de înghițit

deci introducere: popa ciachi, hangiul iubirilor hârlave, a cugetat în capul lui cel de pe urmă că, lo, a sosit vremea memoriilor, memoriile morții, lo. sau altă introducere, cu anotimp : e vreme întomnată, cu pere / panere și boncăluit de cerburi pe dealurile încărcate de fazani grași, înzăuați, înmuiați în verde otrăvit, sanguină și aur mohorât. prin straturile împănătoare, șuncalina pleșiană presimte viforul ce va să vie printre măceșii gardului natiur, așa că-și umple cămara sufletului cu târtițe de rață, măruntaie de vier, bojoci, lapte de țap închegat cu beregată de vacă mărunțită, broaște cusute la gură, îmboldite pungi cu orez, mizilicuri cinci ocale, toate acoperite cu un cot de capșunică conservantă., umplutură pe care o achită printr-o amprentă limbară, beige, pe neîndoielnica foaie a celor dreptcredincioși. în cuprins spunem că astfel asigurat pentru anotimpul zurliilor zurgălăi zurgălăiți de-a lungul potecilor lucioase spre casele cu șindrilă mărunțică, eroul nostru se gândi să-și facă troiță pentru vara ce va veni și-n concediu va porni. fiind acesta, eroul nostru, un înțelept, socoti. socoti stăpânii și-i ieșiră 4 de toți stăpânii adevărați, nu ținte efemere pentru limba sa lata, groasă, băloasă, beige. nu acadele, ciubuce, înghețată-vanil, ci stăpâni pe care să-i lingi până la pensia nesimțită. dintre aceștia 3 erau încă puternici, răzbunători. numai domn’ profesor zăcea răpus de forțele securisticești, seiko unltd. și se gândi popa ciachi c-ar fi bun de blat pentru troița puterii înțelepcios-pentateuhicești. și-ncepu’ să-l pregătească pentru primirea grundului prin meșteșugul șuturilor în cur și flegmelor în gură, căci eroul nostru, popa ciachi, nu era dintre cei slabi de înger care și-ar fi primejduit starea și troița din motive necurate, de ex. bunul simț. și l-a lăsat la uscat, pe când toamna se chinuia să zămislească în capu-i de aramă dovada existenței lui d-zeu. m-am întrebat și io, netrebnicul, care-s motivele pentru care un dregător ar scoate un inel al puterii în public și singurul răspuns pe care l-am găsit este: pentru a-l dărui. dar acestea sunt sminteli ale Nefârtatului care s-a strecurat în mintea mea puțină, neputincioasă, calomnioasă. și care a făcut ca înțeleptul păstor ciachi să nu ne scoată prin valea doftanei pe plaiurile eternului chiolhan. și încheierea: dar din adâncurile întunecimii, odată cu Răul, a ieșit și un licurici sclipicios. speranța.

Etichete: , ,

31 răspunsuri to “troița memoriilor. supt 4 stăpâni. scuipat 1, rămas 3 de înghițit”

 1. we Says:

  „eram mai naivi[….] credeam in americani […]” – deci asa se face politica externa pe malul Dambovitei, ca in filme. un film ordinar, imaginat de prostime si intarit de asemenea dregatori. dai culoar aerian de bombardare a unei tari vecine cu care nu ai in clin nici in maneca si, mind you, nici pana acum base nu a recunoscut kosovo (a se remarca curvarsarya), pentru ca esti asa… mai tanar, mai naiv. ai doar fo 50 de anisori. esti naivutz si crezi in americani.

  cred ca e al 2-lea sau 3-lea articol „dezvaluitor” al lui plesu pe anul asta – in primavara o tinea langa cu base. acum vad ca a tacut, a devenit nostalgic, raptorul.

 2. mulliganoglu Says:

  in primavara curvoiul popa ciachi credea ca Basescu e distrus. cand a inteles ca ponta&crin sunt pur si simplu prea prosti ca sa-l rapuna pe Basescu, a dat-o cotita. sunt curios daca marinerul ii va da reverul slugii obraznice.

 3. mulliganoglu Says:

  chiar, dilemaveche e noua 7seri

 4. we Says:

  a dat-o cotita in momentul in care baselu a marait la el si i-a spus sa se lase de coterii, ca scoate niste dosarele pe masa. dupa aia, a mai avut un articol in DV parca in care guitza ca daca base e barbat sa arate acele dosare. o asa-zisa provocare. marinerul pur si simplu nu il baga in seama. si bine face.
  interesant e ca in tot perioada aia se filma cu mihail neamtu si se dadea mare om de dreapta si democrat si critica „dictatorul basescu”. ulterior neamtu a facut un partiduletz de drt., asa, de control, sa aiba si el un posibil leverage. daca nu ar fi de ras ar fi de plans.

  omul isi scrie memoariile. pregateste poporul pt. panseurile, anecdotele si glumitele Sale. El, voiosul, moralul, externabilul, internabilul, mirabilul.
  Somn usor, romanie…

 5. we Says:

  am citit pe diagonala articolul ala din DV. de cand tzoiul are o gratie „indesata”? mi-a aduc aminte de un episod din Simpsons, cand Homer ajunsese mare critic culinar, celebru connoisseur. Homer Simpson, autorul celebrului „d’oh!” avea talent la scrisul criticilor sale fata de Maria Sa, cunoscatorul de branza fermentata de capra asezonata cu rata a la Tescani. caci Plesu, evident, este un maestru in ale culinarelor, printre ale 1001 inzestrari ale sale.

  asta ar fi localul: http://www.zexe.ro/zahana.html
  chestia asta fals-interbelica incepe sa ma plictiseasca.

 6. mulliganoglu Says:

  glumitele lui chiar nici un haz. oricum, faza cu inelul vietii&mortii ilustreaza perfect omul nou tip adrian plesu, baiatul destept care se descurca in orice situatie, smecherasul care nu stie sa tina lingura, dar stie cum se pregateste coada de cangur in aspic (ca e plimbat, bre). gafa a fost a americanului, nu a lui Constantinescu.

  chiar nu conteaza localul, ci nerusinarea popii ciachi care face reclama fara P. pacat ca n-a pus si lista de preturi. sau era un meniu numai pentru doamne&domnite?

 7. we Says:

  tu mai tii minte cum a fost defapt in ’99? mai tii minte ce zicea marele plesu, talleyrandul machia-adenauer al romaniei de la burebista incoa’? ca vecinatatea cu serbia e o vecinatate care nu functioneaza.
  mai are sens oare sa ne reamintim cam cum se comportau duetul gaby-andy cand cu bombardarea zilnica a belgradului?
  gafa nu a fost a americanului, ci a romanului. ca bulgarii nu au dat culoar de zbor si tot au intrat in NATO. sa mai zic de macedoneni?

 8. mulliganoglu Says:

  eu ziceam de faza cu inelul, nu de bombardamente (deschiderea spatiului aerian pt. bombardarea sarbilor fost o ticalosie)

 9. The great Buck si Lumi nebune | Vasile Roata Says:

  […] troița memoriilor. supt 4 stăpâni. scuipat 1, rămas 3 de înghițit […]

 10. we Says:

  faza cu inelul o pasasem la povesti vanatoresti. e bullshit. de la cap la coada.
  asta e unul din talentele genuine ale lui plesu: de a minti si a da in oameni dupa ce s-a folosit de ei.

 11. mulliganoglu Says:

  nu m-ar mira sa fie pa bune, idioti d-astia sunt peste tot.

  e prototip de ciocoi, parca e iesit dan pula lu’ dinu paturica.

 12. gg Says:

  inelul lui rumburak,haha!

 13. mulliganoglu Says:

  inelul mortii. Analbella-i moarta!

 14. erdere Says:

  Lasati bai, ca Basea-l vostru i-a facut ambasadori pe toti pupilii lui nea asta. S-au folosit unii pe altii, d-aia nu se dau in gat. Si cand naiba a mizat AP pe PontAntonescu, ca-i injura saptamnal

 15. mulliganoglu Says:

  da, bre, Basescu e de vina pt. ceausescu, iliescu, liiceanescu, patapievicescu, nicolae gutescu, loredana alu familia familia lupescu, ionica sucescu, sandu leo serbanescu s.a. sa-i fie rusine Traianului Basescu!

 16. we Says:

  da, base i-a facut, ca el tre sa ii numeasca. da, la sugestiile lor. asa e. pe mimolanul ala de la cultura, copilul altui boer turnator, pe un ministru de externe, acum ceva mare bastan in SRI, ungureanu cred, unul din slugarnicii lu plesu. pe HRP la ICR, cel care gemea in EvZ „impacare-impacare” cu d’alde bobby et al., incluzand hahalere/turnatori gen antohi.
  base e politician. are nevoie de „intelectuali”. si a cerut si a avut. s-au dus toti, dandu-se peste cap, la „chemarea” lui. unul nu a facut vreun pas in laturi.
  iar „rafinati” precum plesu o da pe indipendentul pe banii lu paturica. care paturica are calculele sale apropo de pnl. plesu a fost in stare de fapt sa scrie ca pana si unul ca becali ii e „simpatic” si e „crestin”.
  asadar, pe scurt: base a avut nevoie de slugi, toata suflarea ‘telectuala cu pretentii a venit rostogolindu-se. da, el i-a numit, ca nu putea altcv. (presedintele propune guvernul et al., iar parlamentul zice da au ba). problema nu mi se pare a lui base ci a slugilor intelectuale, a pixurilor de vanzare la 2 lei sacosa.

  ionica suciu e un adevarat independent! el e singurul intelectual marcant care nu se vinde. sa il aplaudam, asadar!

 17. Buck 19-11-11 | Vasile Roata Says:

  […] troița memoriilor. supt 4 stăpâni. scuipat 1, rămas 3 de înghițit […]

 18. valeria Says:

  ce plictiseala ;)

  http://www.flickr.com/photos/always_blue/6363865511/in/photostream

  ( vizitele se cer recompensate )

 19. mulliganoglu Says:

  chiar. din pacate n-ai spart-o cu poza aia pt. care iti multumesc, oricum. nu ma uit decat la filme cu bushii & yakuze

 20. erdere Says:

  da ce trebuie sa-si ia Base slugi pe banii lu mama?
  cand am decis sa plec astia imi mureau de grija ca ma ratez, finca nu-i asa sunt atatea oportunitati in romania, mai o bursa la nec, mai o inscriere in fundatia lu nea jacuzzi, mai un post de lector la icr, cum sa pleci.
  da asa, condescendent, de la unii care n-ar rezista minute pe piata libera universitara. enfin, lumea a treia, mobutu si vatafii

 21. mulliganoglu Says:

  slugoii aia vin la pachet, fiecare clica politica are liota ei de intelectuali sau cum dracu’ le zice guristilor.

  pai da, pt. incompetenti rrominia e raiul. nu i-ai vazut cum se lauda unu’ pe altu’, desi suma lucrarilor lor e cvasinula si ar rusina un lector din lumea civilizata, in timp ce ei sunt profesori plini? liota, liota, dar au ceva organizare in ciordeala. popa ciachi e si profesor de filosofie, desi n-are un doctorat in domeniu. o fi beneficiind de fo dispensa d-aia, ca e ortodox.

 22. we Says:

  pt. ca basescu a fost ales in mod democratic. asta inseamna ca are acces la banii publici. doar nu ai vrea sa ii plateasca din buzunar.
  serios, nu e pana la urma problema politicianului, caci acesta are nevoie de „staif” si o vede – normal dealtfel, ca pe o marfa. ci e problema celui care se face marfa.

  piata libera universitara:) ce e aia?:) sunt piete si piete, gasti si gasti, secte si secte, grupuri, grupulete, coterii.

 23. erdere Says:

  we, piata libera universitara ar face bine sa fie o chestie serioasa, ca acolo m-au trimis popii astia daca n-am vrut sa-i fac partidulet (v. pupilu ala nazi sau ce e).

  Distinguo: da, profesori plini o fi si unii de la psd, da umbla mai „pa” burta, vorba simpaticului Om. Astia da pa dreapta se sacrifica cand iau o sinecura, o editura, o aia, perversitate straina tovaraseilor .

  Si trei, Ilici n-a taiat salariile ca sa dea la camarila; nu direct oricum, deci Base e mai naspa ca Iliescu>
  Si ca sa revin la subiect, daca as fi Emil l-as bate acum cu ziaru pe veselul, simpaticul Om.

 24. erdere Says:

  a, chestia cu ziaru vine de aici

  http://www.adevarul.ro/life/viata/web_Povestea_catelului_Boo-cel_mai_simpatic_patruped_din_lume_0_565143580.html

 25. mulliganoglu Says:

  titlu comentariu: ‘Omul care l-a furat pe etc. scrie despre îngeri!’

  am ras cu astea:

  Andrei Pleşu, plagiator din Corbin.

  Caz destul de rar, Andrei Pleşu copiază în câte două cărţi deodată. El scrie în Despre îngeri (ed. cit., p. 260) şi în Limba păsărilor (ed. cit., p. 253), fără să citeze pe nimeni: “Cuvântul grecesc angelos, ca şi cel ebraic (malakh), ca şi cel arab (malak), sau persan (fereshteh) înseamnă «mesager».“ Andrei Pleşu plagiază din Henry Corbin, traducător el însuşi al lui Heidegger, autor a peste 15 lucrări capitale despre filosofiile Iranului.

  Henry Corbin, în Le paradoxe du monothéisme ( L‘Herne, Paris, 1981, p. 81) scrie şi el, dar cu decenii mai devreme:

  “A partir du sens courent du mot grec Angelos, messager (qui a pour équivalent l‘hébreu malakh, l‘arabe malak, le persan fereshteh), nous avons a considérer….“

  Dintr-un singur plagiat, Pleşu îşi distruge cele mai bune cărţi ale sale, Limba păsărilor şi Despre îngeri. Când se vor publica aceste lucrări în Franţa, o parte din traducere e deja făcută…
  Pleşu e singurul om din lume care a plagiat şi cuvântul «etc».

  Într-o viitoare Enciclopedie a prostiei europene s-ar putea să figureze şi Andrei Pleşu ca singurul ministru al culturii care a copiat până şi cuvântul etc.

  Fenomenul se produce simultan în Limba păsărilor (p. 255) şi Despre îngeri (p. 262). De unde plagiază Pleşu? Evident, tot din Henry Corbin. Întâi, Pleşu citează 10 (zece) cuvinte în ghilimele, anume: “realitatea esenţială a oricărui existent aflat în plenitudinea existenţei sale“. După care copiază (evident, fără să pună ghilimele) 12 (douăsprezece) cuvinte, anume: “îngerul unui peisaj, al unei opere de artă, al unei simfonii etc.“
  În Henry Corbin, Le paradoxe du monothéisme ( L‘Herne, Paris, 1981, p. 92) se află chiar cuvintele plagiate de rectorul Colegiului Noua Europă, Andrei Pleşu, intelectual de elită: “… de l‘Ange d‘un paysage, de l‘Ange d‘une oeuvre, d‘art, d‘une symphonie etc.“

  mai multe loloaie aici:
  http://www.ziaristionline.ro/2011/03/30/plagiatele-mici-ale-lui-plesu-patapievici-si-liiceanu-i-constantin-barbu-discipolul-lui-noica-isi-pune-fostii-colegi-la-o-autopsie-vie/

 26. we Says:

  @m, da, nu stiai ca a luat la greu din henri corbin? parca ti-am zis
  am una din cartile lui corbin traduse in romana aici, cat si ingerii.

 27. we Says:

  @rdr, depinde despre ce tara vorbesti, despre ce domeniu, sub-domeniu, nisa…depinde de universitate vorbesti. da, in principiu e „libera” „aici” (tre definite inainte). adica, ai o sansa de a te ridica pe propriile membre inferioare. repet, depinde f. mult de domeniu.

  aia ai lui ilici erau deja in paine si inainte de ’89. si ca tot vorbbim de „camarila”, hai sa fim seriosi ca toata opozitia facuta de gaby-andy a fost mai mult opereta. putem sa ne aducem aminte ce a fost acum 15-20 de ani si sa incepem sa discutam. insusi faptul ca andy era mare prof la filos fara sa aiba drt-ul asta, pe vremea odiosului ilici ar tb. sa iti zica ceva.
  cu banii, chiar ca nu stiu. da’ stiu ca e nashpa decand unii au pus mana pe dosarele de la CNSAS. de atunci a inceput marele dezmat.

 28. mulliganoglu Says:

  cred ca mi-ai zis, dar am uitat. oricum, aia ca a plagiat si „etc.”-ul e fff tare!

 29. mulliganoglu Says:

  ati observat o chestie? toti plesiii si theodorestii astia se trag de la institutul ala de istoria artei. ce dracu’ era ala? Dunarea Cultural?

 30. daniel clone-bandit Says:

  Excelent ! Pai, se compara Ostropleshu cu Bourdieu, Baudrillard, Derrida, Aron, Chomsky, BHL…el este un papagal voios cu micul sau cu jumara in gititza, un pseudo/intelektualighent al unei tari de lumea a treia sud-amerindiana…Atirt.

 31. mulliganoglu Says:

  filosof crestin-ortodox, sa nu existe discutii. si-a dat seama ca are de castigat de pe urma popilor daca baga peste tot d-astea cu ortodoxia. face el caterinca de realitatile socio-politice moldo-vlaxe, da’ cand vine vorba de doamne-doamne, deodata se smereste si ochii i se umezesc in genul caprioarei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: