stihuri pre herbul celui din urma bizantin, maestrul P

Povesti-voi din nou parte din ce s-a mai povestit
FIRDOUSI – CARTEA REGILOR

Magurenii se aratasera lacomi de invatatura, placuti la vorba si mesteri in condei. S-au prigonit intre dansii, dezbinati toata vremea. Spita lor era dezradacinata si rasadita in pamant strain, batrana tulpina batuta de vijelie.
MAESTRUL P – CRAII DE CURTEA-VECHE

 

iluminari ale armelor mateine ♦ stramosi ilustri ♦ BBBB ♦ razboinici si morminte

verde si aur
am o singura reproducere completa, in culori, a stemei lui Mateiu, in pajere / aigles royaux (Cartea Romaneasca, ’83). cum s-a facut economie de cerneala, abia se disting scutul spaniol, impartit orizontal, verde si aur, tinut de doi ingeri invesmantati in aceleasi, ca si lambrechinii. coiful si crestetul sunt aproape sterse; o colcaiala serpeasca sugereaza prezenta unei palarii de cardinal. acelasi scut apare si pe prima pagina a pomenitei tiparituri, aici timbrat de un coif incoronat comital, totul asezat pe o oribilitate lazulie de forma tiganeasca: nici polonez, nici suedez, nici englez, ceea ce ma face sa cred ca e un adaos al editorului (ori o prea subtila autoironie). aceleasi culori pe flamura inaltata la Sionu. aceleasi pe scutul oval din ex-librisul asternut pe un exemplar din Remember, mult comentat si nelamurit, in care apare si un lant a carui cosinusoida hiperbolica e data de Coroana Romaniei in Grad de Cavaler, desi, dupa cum am aratat in alta parte, avea la acea data medalii mai grele. explicatia pe care am gasit-o e ca aceasta medalie avea smalturile (rosu & argint) Ordinului de Malta (fost Ordinul Ospitalului Sfantului Ioan de la Ierusalim) si forma (4 brate & 2×4 varfuri) crucii acestui ordin (care e de argint curat, netivita). considerand asertiunea lui Radu Cernatescu, Mateiu ar fi comis un pleonasm heraldic. acelasi lucru se poate spune si despre flamurile pe care nici o adiere nu le insufleteste in scena ultimei vecernii (langa cea mateina, zace a lui Pasadia, despicata in negru si argint, despre care, din cate stiu, inca nu s-a scris nimic – smalturile imi par a fi ale Comnenilor / Cantacuzenilor), care flamuri isi strang frunzisul impietrit deasupra unei cruci de argint curat, cu 4 brate si 8 varfuri. flamura, cu totul cernita, a lui Pirgu se topeste in armatura paraclisului-athanor construit de stramosul sau Gheorghe, cel care a distrus, in toamna lui ‘659, cu ajutor otoman&tatar, Curtea Domneasca de la Targoviste, capitala mutandu-se la Bukalesti. cu acest prilej Protopirgulina amenajeaza un paraclis in interiorul palatului voivodal della Bukale, devenit, dupa scurta si dionisiaca domnie a lui Melanos (care a japcuit insemnele voiodale ale unui alt stramos pirgulino-ghican, Grigore III – japita filorusa), Curtea-Veche.

comte de Karabey
ninge peste Crangasi. Mateiu fumeaza la gura sobei si adnoteaza armoriale. gaseste, prin bunica Ecaterina Caraboa, un strabun cu stema, Carabat / Karabetz. Ion Iovan da, in excelentul Portret al unui dandy roman, o descriere a stemei Karabetzilor de Nagy-Buny care ar fi facuta de Mateiu (n-am verificat-o; am doar o promisiune de la sibieni; imi pare ca nu apare in Opere editat de B.Cioculescu):

in camp albastru pe un taram verde un calaret armat invesmantat in smaltul al doilea in felul unguresc, cu podoabe de aur, caciula si manta blanita in cafeniu, calare pe un armasar alb ridicat in doua picioare

primavara aduce cu ea fericit adaos stemei:

deasupra scutului doua coifuri asezate fata in fata incununate cu aur, purtand in timir, cel din dreapta un brat invesmantat in verde tinand pusca herseniana de argint cu patul negru, incarcat cu un K. de aur, cel din stanga doua aripi, fiecare verde in afara si aur inauntru, verde peste aur…

ultimul bizantin
Vasile Lovinescu, in exegeza nocturna a Crailor, vorbeste despre cei 3 B care flancheaza o pagina manuscrisa ce adaposteste copilaria lui Pantazi. VL, dupa ce-o arde grav pa sufi & burusha-brakriti , ajunge la concluzia ca P-urile (3, 4, 5, 6) sunt de fapt B-uri deghizate. ca piesa de sustinere are si faptul ca „in alfabetele hieratice, arab si ebraic, P nu exista, ci numai B” – o aberatie, desigur. ca si in alte parti, dupa ce vorbeste despre Svastica cu 24 de spite de pe mormantul (lui Negru Voda) de la Curtea-de-Arges, motiv obisnuit pe ceramica munteneasca si bucovineana, simte nevoia sa sara la preeleni, azteci si alti draci. capricant, capricant.

mi se pare ciudat ca acele B-uri nu l-au dus cu gandul la Basileus Basileon Basileuon Basileonton. chiar sa nu fi stiut nimic despre armele Imperiului Bizantin?!

inca din vremea lui Mircea I apare pecetea numita nova plantatio: doua capete incoronate, afrontate (Mircea si fiul sau asociat la domnie, Mihai) despartite de o tulpina de arbore, bifurcata in partea superioara. acest insemn apare si la urmasii lui Mircea, cu unele variatii, mai ales in privinta personajului secund care e cand fiul asociat la domnie, cand doamna. arborele se contureaza din ce in ce mai clar, el aparand la Radu cel Frumos (deci dupa caderea Constantinopolului) figurat complet, cu radacini. uneori acvila valahica se catara in varful arborelui, strajuita sau nu de un crai nou si de un soare. la Grigore II Ghica, personaj baroc, acvila metamorfozata in corb este sagetata de un arcas care flancheaza arborele. toate combinatiile acvila-astri-regi sunt rezumate de Cernovodeanu in heraldica sa. de subliniat este faptul ca la Cantacuzini nu apar niciodata impreuna acvila bicefala imperiala bizantina si arborele dezradacinat. explicatia este simpla: ar fi un pleonasm heraldic, caci armele Imperiului de Rasarit erau, cf. Rietstap:

in camp de aur, un arbore smuls verde

razboinici & morminte
nasturii armoriati de pe tunica din mormantul lui Radu I de la Curtea de Arges, cf. D.Cernovodeanu:

scut despicat, primul camp fasciat de opt piese, aur si verde, al doilea de aur plin

arme, in mod clar, de asumptiune, care vor fi fost create de acel Basaraba I victorios la Posada, prin augmentarea smalturile conferite de catre suveranul sau angevin: argint si rosu. mai mult, ruperea de regele maghiar a insemnat si trecerea la ritul bizantin, aceasta realizata insa de fiul acestuia, Alexandru (si Nicolae, dupa trecere).

Dinu Rosetti nu se descurajeaza dupa ce gaseste in presupusul mormant de la Snagov al domnului nostru numai oase de animale, ci, intrigat, adanceste studiul si credinta ii este raspalatita. la trei metri sub pamant, pe axa centrala a naosului, nemarcat, un cavou intact: oasele macinate in vesminte din catifea groasa, impodobite cu flori cu petale din foi de granat, o cununa de invingator la turnir din aur cu placute din faianta alternand cu peruzele prinse in gheare aurite, de degetul mic prins un inel femeiesc. toate acoperite de un giulgiu de matase verde semanat cu fasii de aur.

116 răspunsuri to “stihuri pre herbul celui din urma bizantin, maestrul P”

  1. we Says:

    @m, aibi mila: despre ce negru voda la curtea de arges vorbesti?!
    snagov – mormantul lui tepes?

    deci, de cand apar semnele bizantionului la domnii munteni? deci, daca inteleg bine, de la Basarab I, prin verde si aur?
    O asemenea turnura, la ritul bizantin, ar tb. sa fi fost notata in scrierile cuiva…si le-o fi luat moka, pe motiv de haos, ca la 1330 aia abia mai suflau…

    poti sa faci o comparatie cu scutul lui Ioan Asen II, taratul Bulgar?

    The coat of arms a fost facuta prin imitatie de la bizantini. ciomegele alea 2 nu prea stiu ce inseamna.

    ar mai fi si asta: „Stemele conducătorilor valahi au apărut în secolul al XIII-lea, în urma relațiilor existente între aceștia și regii unguri. O posibilitate ar fi, după Dan Cernovodeanu, ca stema dinastică a primilor Basarabi să fie copiată după cea a arpadienilor (fascii alternate argint cu roșu) la care s-a adăugat un element personal, un câmp de azur prezentând sau nu o semilună de argint[95]. Se poate ca această reprezentare să fi fost stema lui Basarab atunci când a urcat pe tronul Țării Românești. J. N. Mănescu crede totuși că fasciile ar fi alternat aur cu roșu, luând în considerare și stema „regelui Valahiei” din „Armorialul Wijnbergen” atribuită lui Litovoi.”

    nu stiu nimic despre acel armorial, cat de valid este. dar se pare ca Litovoi avea un fel de deal cu Ungurii, asta se deduce prin inferenta din scrisoarea regelui ungur.

    si daca e adevarat ajutorul dat bulgarilor dat la 1323, atunci avem intr-adevar de-a face cu un regat de respectat.

    a, si alt coment: pretentia muntenilor pt. dobrogea si zona braileana are sens, pt. ca in zona aceea au fost constant prezenti daci, daco-romani si ulterior romani. densitatea cea mai mare de localitati romanesti din dobrogea e de-a lungul Dunarii, ne-perturbate prea mult de invazii.

  2. we Says:

    corectie: litovoi e ala care se ia la bataie cu bela, si-o fura etc.
    seneslau/seneslav e ala care pare-se ca avea deal cu ungurii, pt. ca bela le zice ospitalierilor sa il lase in pace.

  3. we Says:

    cei 4 „B” apar in stema dinastiei paleologilor si sunt initialele celor 4 cuvinte care le-ai zis tu, care cica ar insemna:

    King of Kings, Ruling Over Rulers

    -motto-ul familiei.

  4. mulliganoglu Says:

    doar am zis ca-s autoconferite, dupa victoria de la Posada – o modificare a armelor regatului hungar.

    sa clarificam putin: campul din dextra era, inainte de modificare, de rosu fasciat cu argint. in dreapta era fie rosu, fie albastru (nu avem reprezentari colorate pentru acea perioada, iar reprezentarea culorilor prin linii si puncte inca nu se introdusese). ambele ipoteze sunt egal probabile: camp senestru rosu ar fi ca in stema regatului hungar, albastru ca in stema lui Carol Robert de Anjou. cf. logicii medievale, mai probabil ar fi a doua, caci vasalitatea se relationa cu o casa, nu cu un regat. numai ca in Valahai lucrurile cele mai obisnuite imbraca forme extravagante. si Litovoi, si Seneslav aveau combinatii cu ungurienii.

    fasciile cu aur si rosu, ale lui Litovoi, sunt de la tsarii Asanesti (inrudire, probabil) – metalul ungurienilor era argintul (fasciile de argint, spun unii, ar reprezenta coltii de lup ai clanului Gut-Keled de origine germana, clan din care se trag si Bathoryenii), asa ca n-ar fi concedat un metal superior vasalilor

  5. mulliganoglu Says:

    Litovoi e ala care se intinde prea mult. oricum, ungurienii se temeau de voievodatul de la dreapta Oltului, caci dupa ce Litovoi isi ia conetul, acestia nu-i impresoara taramul, ci cad la intelegere cu frate-sau, Barbat, sa stapaneasca in continuare in buna pace si pretenarie cu ei

  6. we Says:

    @m, ce carte ar fi mai buna pt. intelegerea acestor chestii? eu nu stiu nimic de ele, nici cum se construiesc, nici ce inseamna. azi cred ca nu mai inseamna nimic – vorbesc de stemele/semnele/blazoanele cumparate pe banda rulanta de pe la 1700 incoace. dar alea vechi, mai ales cele ale caselor importante insemnau ceva. nu cred ca erau facute aiurea.

  7. mulliganoglu Says:

    bineinteles ca insemnau ceva, istoria medievala e cuprinsa in acele steme (cum era aia… o lupta de titani in montura unui inel)?

    in privinta stiintei heraldice, recomand lucrarea lui Marcel Sturdza-Saucesti, Heraldica (1974), iar in cea a brumei de heraldica romana, cartea lui Dan Cernovodeanu, Stiinta si Arta Heraldicain Romania (1977). nu-s usor de gasit, nici ieftine, desi au avut tiraje mari, 2k si 5k.

    la Hermes House gasesti o lucrare care cuprinde si vexilogie, si heraldica, care mi se pare foarte buna (are unele steme prost desenate, mai ales ca suntem in era illustratajului si photoshopajului), o excelenta introducere intr-o materie dificila. are peste 2k de steme si steaguri, de peste tot. si pretul e bun. eu am gasit-o la un anticar la 120 de lei. vad ca pe amazon e ceva mai scumpa:

    a, sa nu uit Osprey, cu doua brosuri foarte frumoase:
    http://www.ospreypublishing.com/store/Samurai-Heraldry_9781841763040
    http://www.ospreypublishing.com/store/Medieval-Heraldry_9780850453485

    lucrari excelente, dar care cer timp, aici:
    http://www.archive.org/search.php?query=heraldry

  8. lolablau Says:

    mulliganoglule,
    tu nu te mai faci bine.
    nu inteleg de ce nu ma injuri pe blogul tau si te duci la prietenul tau mai putin nervos dar ceva mai versat, stie, se descurca, alea, el posteaza, tu iei ban( mahalaua), el baneaza, tu injuri la el pe forum.
    mai sange albastru ca cerneala, tu cat esti de frumos? auzi, ca am cap de purcea aruncata in aer:))) si n-am inteles la care ursari te referi, la mine, la dl. i suciu, fii si dumneata mai clar, mai coerent. da detalii.
    baietzas, la cat de necajita sunt eu in realitate, mai mult de atat nu poti dumneata sa ma lovesti:) sarbatori fericite.
    (chiar astept cu interes injuraturile, insultele, sper ca ti-ai pastrat acelasi curaj barbatesc.
    si sper ca imi publici comentariul. just for fun.)

  9. mulliganoglu Says:

    dupa cum ai constatat, era vorba despre o purcea. tu esti tenie. deci?!

  10. wandering elf Says:

    baietzas, la cat de necajita sunt eu in realitate, mai mult de atat nu poti dumneata sa ma lovesti:) sarbatori fericite.

    –ce ai patit mewsette?

  11. mulliganoglu Says:

    i s-a ars o dioda din cele patru care-i alcatuiesc sistemul nervos central. era ruseasca, nu se mai fabrica. de acum va posta folosind doar 3.

  12. wandering elf Says:

    las-o mai sa zica. poate chiar o duce greu!

  13. mulliganoglu Says:

    cine o opreste?! eu nu sterg comentarii si nu banez. iti zic eu, din cauza diodei sufera. era dioda de pozitionare.

    initial banuiam postul marsav al lui isuciu in care isi batea joc de iepurasul poponas, dar vad ca l-a sters, deci a ramas dioda.

  14. wandering elf Says:

    l-a sters?! o fi primit tidule alshice, cu amenintari/promisiuni.

  15. lolablau Says:

    „mulliganoglu says:
    December 18, 2010 at 12:47 PM
    hai sa dam cu skip drepturilor gainilor! a te comporta civilizat cu infragibonii astia e pierdere de vreme.

    iar a aparut (acumpe globul meu) tenia aia rurala, muiette – acum se crede purcea. ma gandeam sa-i povestesc despre teoria evolutiei, craci, astea – ma gandeam prost. un pisat scurt pa spinare o potoleste imediat. +ca pe frigul asta ingheata.”

    ti-am pus comentariul aici, mai ales ca acolo n-are ce cauta. m-ai injurat acolo pt ca acolo nu-ti pot raspunde, esti si las:))))ma gandesc oare cine o fi ‘purceaua’? bughi? tristetea? sultana nu stiu cum? vreo colega? nevasta? amanta nu cred ca ai.
    matale ai mari probleme (si)cu femeile. urat si badaran cum esti poate ar trebui sa treci in tabara cealalta. iti urez succes:)
    poate te primesc de mila, esti grav bolnavior:)
    nu te osteni sa-mi raspunzi, n-ai imaginatie, si ai atins pragul cel mai de jos. mai jos de-atat nici tu nu poti sa cobori:)

  16. lolablau Says:

    ca sa nu uit: nu mai comentez la tine pe blog( cu toate ca ma astept la ce e mai rau din parte-ti), sincer, am comentat din mila pt ca nimeni n-o facea. ia si tu lectii de la we care aduce cu salupa de salvare comentatori de pe dulce mahala. sau canta un imn bisericesc, recunoaste intr-o postare ca esti putin cam prost si f nebun si poate vine lumea sa te compatimeasca pe aci. eu n-o mai fac. sarbatori deosebite!!!

  17. valeria Says:

    :) maestre , perseverezi .

  18. mulliganoglu Says:

    valeria, si asta ti se pare plictisitor? :(

  19. mulliganoglu Says:

    ‘geaba-mi cersesti flegme, tenie. mi-a trecut viroza. si, oricum, nu le meriti. eject!

  20. mulliganoglu Says:

    cre’ ca l-a amenintat ca zice-n globonia institutia in care activeaza casierul

  21. valeria Says:

    nu ma refeream la postare , maestre . asta m-a interesat cu adevarat . la sicane ma refeream . s-ar zice ca-ti provoaca placere . dar stii cum se zice : in materie de placeri , nu ne pronuntam . iti lipsesc polemicile ?

  22. mulliganoglu Says:

    a, despre organismul ala primitiv faceai vorbire? iw-s naturalist prin vocatie, d-aia nu-l strivesc. si ceva sadism.

  23. als Says:

    care „maestre” ? mulliganoglu asta e decat un luzar cu fite. organism primitiv cu sperma la cur si cacat in cap
    nu il baga nimeni in seama n-ai vazut, ce pustie e pe blogu lui? tot scrie tot scrie… tot degeaba :)) face degeaba umbra pamintului
    uite ca tot vine craciunu acuma poate ii aduce mosu gandul bun si se sinucide ca, n-are nimeni nevoie de el :)

  24. als Says:

    azi ti-ai luat pastilele? hai ca stiu ca esti pe antidepresive pt ca ai fisa de dilimache la spital :)) asa ca degeaba te dai smecher ca nu tine, halatu halatu :))))
    cica de sarbatori vin si depresiile alea nasoale poate, scapam de tine?
    un pas mare pt tine, unu mic pt omenire :)))
    am zis sa-ti dau o mana de ajutor (sut in cur) sa faci pasul

  25. valeria Says:

    :)))))))))))))))))) acum sa te vad pe unde scoti camasa , monser !

  26. mulliganoglu Says:

    acum n-o sa stau sa pun camasa de forta coropisnitelor care racaie taramul verde. se vor intoarce in balegarul din care au emanat, nu le place curatenia heraldica.

  27. valeria Says:

    of , monser , esti atat de matein :))) nici lui nu-i placea tablaua cu placinte pe care-o duceau stramosii lui pe cap . deh , vita nobila :)

  28. mulliganoglu Says:

    aia e inventia lui Iancu, care se voia ridicat din proletari, prin el insusi, astea

    (in fapt, vrajeala, proletar de opereta; a tocat averi serioase stranse numai din merdeneleala)

  29. valeria Says:

    isi permitea sa scrie , omule . din birtul garii ploiesti ( si nu numai ) traia boiereste . asta inseamna sa scrii fara nici o grija :)

  30. wandering elf Says:

    apropo, chestia asta a ramas in suspans. cred ca ar tb. lamurita pana cand se termina anul. sa fim si noi mai curati la inceputul celui nou.

    chestie de igiena, pana la urma.

  31. mulliganoglu Says:

    da, n-ar fi rau

    +ca e o fapta buna, in spiritul nasterii mantuitorului: il scapam pe economist de o grija, de un santaj

  32. mulliganoglu Says:

    da, da

    filonul, unde e filonul? s-o ard si eu seniorial, sa rasfoiesc numai armoriale rare, sa postez eteral de pe norul pufos care incununeaza donjonul

  33. wandering elf Says:

    mai trebuie inca 1, ca sa fim cei 3 magi:) cine crezi ca o fi bun? eu ma gandesc la lekktor…

    mewsette ar fi alta optiune – sa nu se spuna ca suntem sexisti.

  34. mulliganoglu Says:

    poate lekktor

    mujette nu intra in discutie (sexul „ei” e incert, oricum)

  35. valeria Says:

    :) ma-ntrebi pe mine despre particula lui dumnezeu ? caut-o mai adanc , mult mai adanc , i-a zis usor duios palnia stamatelui tafnos :))

  36. mulliganoglu Says:

    dar nu caut Particula, ci particulele care alcatuiesc biletele bancare in culoarea lui Mercur, cele de 500

    vulgare valuri liliachii pe care sa calce carena corabiei mele

  37. lolablau Says:

    cum adica mulliganoage „sexu’ meu e incert”? doamne ce compliment frumos in preajma sarabatorilor de iarna de la unu’ care …n-am cuvinte, pare ca n-are sex.
    tu vorbesti care esti amorezat de ui(we) ?
    bai daca n-ati fi plictisitori ati fi simpatici.

  38. mulliganoglu Says:

    biata toanta, cu ce te pot ajuta?

    (diode n-am)

  39. wandering elf Says:

    mewsette macar scoate niste chestii noi. astea-s rasuflate. + ca-s ieftine. hai, ca poti. si stiu ca vrei.

  40. wandering elf Says:

    @m, sunt sigur ca ai observat ca leo este inapoi in Ro. de fo 2 zile. pp. ca a venit sa isi faca sarbatorile cu cei dragi (HRP, maybe?). si-o fi facut bradutz?

  41. mulliganoglu Says:

    da, am vazut. baga injuraturi sub numele de „morena mopu”, se deghizeaza aruncand virgule peste tot, dar neascunzandu-si obsesiile (=sperma in cur, sinucidere, spital). bietul virme, cauta si el un loc in care sa nu-l mai ninga nimeni.

    suciu zicea ca l-a insarcinat pata cu bradutul, pe langa lustruit ghetele emanatilor (l-a avansat, cum ar veni). cica-l rasplateste cu o yakuzzi 2nd hand, dar in stare buna.

  42. wandering elf Says:

    adica: s, s, s:)

    eu nu l-as incredinta cu alegerea bradutului. din motive de igiena.

  43. wandering elf Says:

    mie „morena” ma duce la 2 lucruri:

    1. animalul ala de apa, peste, ce o fi, ala rau’.
    2. si „azucar moreno”. chiar, o scena de sezon ar fi intr-un jacuzzi cu cine-o vrea el (e.g. HRP), gangurind „give me sugar (azucar), moreno”.

  44. wandering elf Says:

    evident…si mopu, de la mop, „cuidado, piso mojado!”:))

  45. wandering elf Says:

    ==> morena mopu = ceva umectel-dulcel. asta ii era in capsor cand scria sub pseudon. de „morena mopu”

    evident, ar mai fi variantele lorenel, lorelai, manuel. mopu.

    nu va puneti mintea cu nebunu’:))

  46. mulliganoglu Says:

    eu am mai spus ca daca n-ar fi vrut sa fie Mihaela Radulescu (pe nume de fata Tiganu), ar fi vrut sa fie Loredana Lupu (de aici morena mopu – se crede makyavelique iepurasul poponas)

  47. als Says:

    ce ma fraiere crezi, ca sunt bulangiu ala batran de alecs leo serban? ce praf esti! :))) nu sunt ma ala ca asta inseamna ca ne-o tragem ce, nu crezi ca lumea stie ca te futi cu el si faci tot circu asta ca sa-t i faci recmala? da tot degeaba :)
    bai bulangiu de magurele te dai mare jmecher dar, lumea stie ca ai fisa medicala de dilimache. vrei, sa-ti dau si numaru fisei? :))

  48. lascaris Says:

    mulliganoglu, bizantini mai sunt, chiar daca doar virtuali si mai putin faimosi.

  49. mulliganoglu Says:

    lascaris, tu ai fi unul. mai sunt si altii?

  50. mulliganoglu Says:

    iepurasule, te-ai intrebat cum a reusit una ca bughi sa te dibuie? serios acum: ai ceva mecanic, de papusa de lemn, care-ti strica travestiul in zona sacrala.

    da numarul fisei, nu te sfii! cu fisa de dileala voi indeplini conditiile de eligibilitate pentru postul de poet globonian. si poate explici si celorlalti irezistibila atractie a acestui glob care nu-ti place.

  51. lascaris Says:

    De curand am descoperit la elf o apetenta deosebita pentru Bizantul prafuit in pulberea de aur a gloriei trecute.

  52. mulliganoglu Says:

    cred ca la WE e pura curiozitate intelectuala, el fiind un luptator inversunat impotriva bizantinismelor. si imi pare ca e si cazul tau.

  53. wandering elf Says:

    am ras juma de ora cand am citit ce a scris pe mahala. „uite ce a scris elful! m-a injurat elful, m-a facut (…) elful!”.
    se ambalase cu totul, micsuneaua.

    si Craciunul inca nu a venit:)

  54. wandering elf Says:

    sa citam din clasici:

    ia uitati, cinstiti mahalagii, ce mizerii scrie respectivul ([we]) ‘la adapost de vederile cumsecade’ – adik pe (slo)blogul alui sau cumatru-in-crime, hulliganoglu:

    LOOOL

  55. wandering elf Says:

    da, asa e. e pacat sa nu se refaca o mare civilizatie/cultura pentru ca asa au zis cancelariile occidentale vreme de sute de ani. chestia de ignorare a bizantului a fost mai mult politica.

  56. lascaris Says:

    Da, in buna parte insasi caderea Constantinopolului este opera invidiosilor astora de occidentali. Daca nu faceau ei cruciadele alea idioate si nu ocupau marsaveste Constantinopolul, Imperiul de rasarit nu s-ar fi prabusit. Sau in orice caz mult mai tarziu ar fi pierdut batalia cu turcii. Iar daca ar fi castigat vreo 2-300 de ani nu ar mai fi disparut deloc, caci dupa 1700 otomanii au cam luat-o la vale.

  57. lascaris Says:

    Ce le-a trebuit sa ocupe Constantinopolul? Invidie si lacomie. Trebuiau sa se duca cu armatele lor trufase direct peste turci, macar ii mai slabeau un pic.

  58. wandering elf Says:

    despre ce cruciade vorbesti?

    a fost un fel de tit-for-tat la inceput – pe teren. in cancelarii se cocea altceva (vezi legenda „regelui Ioan din Indii”).
    dar pe teren s-au macelarit reciproc pana au ajuns sa se urasca reciproc.
    cruciada „cersetorilor” a fost intampinata cu pietre de la inceput.
    cea a lui barba-rosie – la fel, tot timpul atacata. de catre trupele bizantine si fel de fel de populatii locale.
    in acelasi timp, o revolta in Ctinopole a ras cartierul latin.
    nu uita cresterea in importanta a venetiei.

    si nu uita, mai in spate, istoric, comportamentul aberant al bizantinilor care reinstituisera sclavia in Italia recucerita, ca de aia au si pierdut-o pana la urma.

    ca si acum, toti se urau pe toti. pofta de aur, de bogatii, de glorie, apucati.

  59. wandering elf Says:

    cum adica ce le-a trebuit ctinopolul? controlul a 2 continente + controlul maritim. francii/”normanzii” aveau ei o idee despre comert si altele.

    si gandeste-te la miza: sa pui mana pe orasul cu ziduri impenetrabile. gandeste-te la grecia, la asia mica….de ce s-o fi chinuit el fatih atat de tare sa il cucereasca?

  60. wandering elf Says:

    eu nu stiu cum mai are tupeul sa zica „da” si „ba”, cand le comite atat de penibil pe net.
    deci trimite la tine un post cu „morena mopu”. dupa, sau inainte, trimite si la @bmr un coment. dar uita sa isi schimbe numele din forma comentariului. la @bmr recunoaste ca el a fost „morena mopu”. pe „mahala” zice vag ca nu ar fi fost el.

    IP-ul pe care l-a folosit e din Bukres. in +, este acelasi OS si browser cu compul lui. din pacate, nu merge acum unul din urmaritoare, caci as fi dat detalii despre fiece browser in parte pe care le-a folosit (daca e acelasi sau sunt diferite) si despre monitor.

    el asta nu intelege! ca eu fac matchul nu numai de IP, ci si de OS si de browser si de monitor. si ma uit si la ore si la altele. ce naiba e atat de copil, nu inteleg.
    el crede ca nu l-am vazut ca intrat iarasi la mine, de la el de acasa, cum a venit in bukres. l-am vazut, am vazut si altele tot legate de el, dar l-am lasat in pace.

    umbla cu laptopul ici-colo prin bukres, se leaga de la unul-altul si trimite cate un copilarism. asta tot ii spun de ani buni si nu renunta la atitudinea asta de 14-15 ani, care a descoperit si el netul. si la naiba, ca e pe net de cel putin 6-7 ani.

  61. lolablau Says:

    pt. ca nu mai e nicio doamna chizda pe aici( doamna gg face sarmale sau salata (de) boeuf iar am venit.
    citez :
    „el asta nu intelege! ca eu fac matchul nu numai de IP, ci si de OS si de browser si de monitor. si ma uit si la ore si la altele. ce naiba e atat de copil, nu inteleg.
    el crede ca nu l-am vazut ca intrat iarasi la mine, de la el de acasa, cum a venit in bukres. l-am vazut, am vazut si altele tot legate de el, dar l-am lasat in pace.”
    si mai ziceai de altii ca sunt cu secu(sorcova). ti-ai ratat cariera. ce vrei sa faca dl. als (stiu eu de ce am scris asa), se distreaza cu mintea ta ca sa-l monitorizezi tu zi si noapte. esti un vampir care sugi energie virtuala de la acest domn. daca n-ar mai aparea pe net obsesivitatea ta compulsiva te-ar impinge la fapte mari. dar dumneata n-ai familie, sotie, copii, de stai doar pe net cu gipiesu’ dupa dl. als? nu-ti plac femeile, nu poti sa iesi si matale in oras cu o gagica misto in loc sa ii tii trena lui zdranganing elf? cand se va plictisi si de tine te va lasa neterminat si izbucnind in lacrimi.
    eu inteleg ca va distrati dar distrati-va mai inteligent. sincere condoleante , mulli, ca nu poti posta in mahala. baga o clona. bar-batii!sunt atat de slabi de inger.
    acum ce-o sa mai bolborosesti? te roaga jingleing elf sa ma banezi. daca nu, divorteaza si nu-ti mai bate campii despre djuvara sau ce a visat el in baie.
    merry xmas.

  62. mulliganoglu Says:

    nu inteleg despre ce monitorizare balesti, tenie

    tasteaza in 3 diode, sa inteleg si eu

  63. wandering elf Says:

    Noi perle alshice:

    1. ceea ce a scris Karl Popper a fost o tampenie colosala;
    2. Wittgenstein s-a sculat din morti ca sa critice cartea lui Popper, Conjectures and Refutations, in 1963.

    Leo a citit el despre o ciocnire Popper-Witt din 1946 si o considera fundamentala pentru respingerea teoriei lui Popper. Numai ca amaratul nu stie ca Witt si Popper au fost pe aceeasi baricada vizavi de pozivistii logici.

  64. wandering elf Says:

    cat de nenorocita poti fi, mewsette, daca tu in noaptea de Ajun, stai pe net si spurci? cat de singura, inraita, speriata, deprimata poti fi?

    fa-ne te rog tuturor un bine – inclusiv tie. bea 2-3 sticle de vin in 1h – 1h 1/2 si scapa-ne pe toti de mizeria care iti tasneste din toti porii.

  65. lolablau Says:

    domnilor, oameni buni, copii, baieti,
    you two.
    am atins vreo coarda sensibila? nu credeam sa aveti atata ura( eu am glumit doar drajilor-hihi). sunteti inca tineri, in jur de 40, de unde atata rautate FEMININA in doi barbati?
    eu am terminat curatenia, am terminat de gatit, mai am sa ma cosmetizez.
    sunteti obsedati ( si intr-un mod nasol, negativist) de dl. als! oare va doare asa de tare ca va pune la punct? nu va e vizibila discrepanta? aiurelile vostre grotesti si fara inceput si final nici macar suprarealiste nu se pot numi, voi chiar credeti ce scrieti!
    imi pare rau ca nu va pot trimite niste turta dulce:)
    pese: nu beau vin decat la revelion. cel mult trei sferturi de pahar lungit toata noaptea cu multe tigari:D

  66. mulliganoglu Says:

    acum am vazut-o: colosala

    nicicand prostia altoita pe ignoranta n-a imbracat un strai mai had

    WE, poponasul foloseste cuvinte carora nu le stie intelesul (spre ex. stiinta), ce sa mai discuti cu el filosofia stiintei. nu trece o zi in globonia in care sa nu se faca de kkt, e de o consecventa uluitoare. in curand se va produce in carciumi de manelari- cel putin asa iese extrapolandu-i performata

  67. mulliganoglu Says:

    cum sloboz te cosmetizezi? te tavalesti prin balega de vaca?

  68. wandering elf Says:

    da, ai atins coarda sensibila a milei, mirelo. mi-e mila de tine. serios. daca tu la 8:40 PM de ajun scrii asa ceva, inseamna ca ceva e dus/stricat iremediabil. mi-e mila ca de un animal bolnav.

    te inteleg, iti plangi de mila la cine te mai asculta – „dusmanii”.

    amarato.

  69. wandering elf Says:

    serios, dupa ce a debitat dumele alea la foc automat, se impune sa ii inchid tot blogul meu. pur si simplu e chestie de normalitate.

  70. mulliganoglu Says:

    lasa-l sa se mai perpeleasca pana-l cheama ma-sa la masa

  71. wandering elf Says:

    lasa, sa nu ii stea in gat copita din piftie.

  72. mulliganoglu Says:

    da, sa fim precauti, ca altfel moare Prostul si scapa de suferinta

  73. lolablau Says:

    tzatzelor,
    nu sunt singura, am familie, slava domanului. voi aveti? rade ciob de oala sparta, voi ati scris o gramada pe ‘dulce mahala’ , cam toata ziulica:)) monitorizati in continuare, paranoia fie cu voi, fiilor:) mai, dar de ce aveti nervi? luati-va si voi limba in gura unul altuia ca plangeti in brate unul la altul aci ca madamul butterfly cu turandotul. voi doi ar trebui sa faceti un copil. :))))
    joanghinele naibii stati pe netzi si descantai cai verzi pe pereti. ma faceti sa zambesc:)

  74. wandering elf Says:

    @m, serios acum, cat o mai suporti pe asta sa iti busheasca fiecare thread? threadul asta totusi avea chestii misto.

    @mirelo, da, stim, ai familie, atat de familie ca la 11 noaptea stai pe net.
    usor cu injuraturile, ok? nu esti la tine in batatura.
    amandoi am zis ca te intelegem, ca te acceptam asa cum esti, what’s your bleeding problem?

    dupa cum vezi, inca iti vorbesc frumos. calmeaza’te naibii macar de zilele astea. inchide dracului rasnita si vezi-ti de viata ta.
    si fyi, monitorizarea se face automat, ca doar nu crezi ca vreunul sta cu ochii cascati pe net si cu un abac in brate. chiar vrei sa fii banata?

  75. lolablau Says:

    ha ha ha! we, esti delicios:) dumneata te comporti ca un preadolescent care-si da importanta in oglinda. cat de previzibil esti:( citez din ce am scris mai sus)

    „te roaga jingleing elf sa ma banezi. daca nu, divorteaza si nu-ti mai bate campii despre djuvara sau ce a visat el in baie.”

    sper ca in viata dumitale intima sa fii mai spontan, pt binele dumitale:)
    daca ma baneaza mulli ii multumesc pe-aceasta cale cu lacrimi in ochi. ar fi o surpriza placuta mai ales ca el zice ca nu baneaza, dar pt iubitul ui ce nu face:)

  76. wandering elf Says:

    iti poate muta comenturile intr-o fosa septica virtuala, unde sa te balacesti cu als, fiinta cu IQ 90. despre banat era vb. la mine.

    am inteles, ti-ai facut norma pt. leo, o sa te ajute cu ID-ul de la Litere, poate cine stie, vreun job de bagatoare de seama in bukres, desi esti cam past-due pt. asa ceva.

    ii plang pe copiii aia care tre sa te indure pe rol de profesoara.

    asa ca, pe cale de consecinta, de acum si in viitor: jet!

  77. mulliganoglu Says:

    WE, am observat ca orice glob de succes are o lindina d-asta ca muiette. lucrurile sunt in relatii simple: muiette ii face pe ceilalti globonieni sa se simta geniali, nababi, frumosi, sanatosi. e un fel de etnozoologica: geamala care ridica punctajul toapelor din balci. chiar ma gandesc sa-i fac un fel de plata: sa-i adresez un mesaj de maxim doua randuri, o data la 3 zile. de banat nici vorba, trebuie sa lasam si formele inferioare de viata sa se exprime.

  78. wandering elf Says:

    @m, in niciun caz nu ma apucam sa iti zic pe blogul tau ce sa faci! dar ce ma enerveaza la individa asta, ca de altfel si la frizerul ala, e stilul sistematic de bushire al threadurilor. lumea discuta una-alta, tonul e ok, cat de cat ontopic si apar ori „profesoara” asta, ori artistul vizual, sau impreuna, si fac totul varza. si asta e sistematic, o fac cu sistema, cu ura, cu ura aia a omului mic si nadusit de propria micime. cand o sa am timp, o sa le separ comentariile astora de la mine de restul, pt. ca nu au ce cauta.

    da, ideea ta cu 1 data la 3 zile e buna. eventual un raspuns in in 3-4 litere: jet, sas, din astea. numai asa ceva merita, ce e mai mult de 1 rand e deja atentie data unei persoane normale.

  79. lolablau Says:

    @we
    acum serios. eu nu vreau nimic de la nimeni, sunt doar o admiratoare a inteligentei si culturii inegalabile a dl. als.:)
    dumneavoastra sunteti mai relaxat asa, ce-ar fi totusi sa va impacati cumva cu domnia sa ( pe privata, mail, mesaj, cumva, ca in public e prea mult) si sa castigati un prieten de seama? daca suntetiu un intelectual de marca( poate ca da) de ce nu va purtati ca atare? intepaturile pot fi si prietenesti atunci cand vb ‘discutii’ despre stiinte arte… si chiar ar fi dragut sa va intalniti irl( pe teren neutru) intr-un restaurant din frumoasa capitala.
    mulliganoglu e un baietel timid irl cred, si zmeu pe net, asa ca va asculta. sarbatori frumoase cu familia, plec la soacra-mea si la cumnati in vizita:)
    las catelu’ sa citeasca.

  80. mulliganoglu Says:

    WE, am pe un laptop un virus de vreo 4 ani. din varii motive, cum ar fi lenea, n-am formatat/reinstalat totul. am invatat sa traiesc cu el. se incarca ferestrili, opresc serviciul pe care il fute si-i dau asa inainte. cred ca muiette, la dimensiunile ei(lui?) micro, va muri inecat(a) in propria naduseala.

    parca intr-un catavencu am citit ca rrominia e cel mai puternic stat din lume datorita faptului ca detine bomba cu tigani. boulanelle ar fi cel mai puternic globonian deoarece detine bomba cu paduchi lati.

    (mi-a aratat un biolog ca muiette nu e tenie, cum credeam Iw, ci paduche lat)

  81. wandering elf Says:

    da, mewsette, asa o sa fac. cum de nu mi-a trecut asta prin minte?

    @m, la revedere si un praz verde, adio!, mewsette, cea care stie ce e aia intelectual de seama, mi-a deschis ochii!

  82. mulliganoglu Says:

    ma parasesti si tu, WE?

    ce-o sa ma fac singur si mic in lumea asta mare?

  83. wandering elf Says:

    la revedere, @m, la revedere! Cultura, Intelectualitatea ma asteapta!

    iti voi scrie din cand in cand. pe cate o vedere. de la Iguacu.

  84. mulliganoglu Says:

    goodbye, now, goodbye

  85. lascaris Says:

    La multi ani! Sarbatori fericite alaturi de cei dragi!

  86. mulliganoglu Says:

    La multi ani, Lascaris!

    Sarbatori vesele!

  87. impricinatul Says:

    La multi ani!
    Bafta!

  88. mulliganoglu Says:

    Sanatate! Noroc! La multi ani!

  89. morena mopu (= alex. leo serban) Says:

    n-ai murit, ma? astepti revelionu? :)))
    io nu stiu de ce mai astepti ca, oricum nu se uita nimeni la tine, nu te citeste nimeni, nu te vrea nimeni, nu esti bun de nimic, esti, vai de capu tau
    numai aici pe blog ce te mai dai si tu mare ca, in rest…
    a, uiet nr fisei medicale: 963/2004
    eu zic sa te mai gandesti pana la revelion, cine stie poate, iti vine gandul bun si ne lasi :))
    ps ce mai face sefu tau? :)

  90. mulliganoglu Says:

    si ce scrie in fisa aia medicala?

  91. wandering elf Says:

    nu e nevoie sa ii pui ip-ul, e als. e computerul lui. tot. de la OS pana la monitor/ecran. a intrat si la mine intr-o disperare azi. a mai prins un fir…nu o sa le mai prinda in curand. cu cat intra cu atat aproximez mai bine reteaua…

  92. mulliganoglu Says:

    merci, WE

    am operat modificarile cuvenite. mi se face mila de ciochistul asta batran care la 60 de ani inca locuieste cu ma-sa. dar sa nu ne pierdem speranta, poate isi va gasi pereche (la anu’, la vama veche) care sa-i bage limboc in ureche.

  93. wandering elf Says:

    a. vama veche:) sa imi aduci aminte sa iti povestesc despre avansurile pe care le facea unuia altuia la vama veche. pe bune, parol! persoana care imi povestea a tb. sa faca fata avansurilor astuia.

  94. mulliganoglu Says:

    ce-i imbarliga? ca e stramt precum un gat de stiuca?

  95. wandering elf Says:

    nu pot sa zic in public…sorry.
    dar pot sa zic in public despre yakuza lui baconschi ajunsa in cada lui leo.

  96. mulliganoglu Says:

    chiar, tu te-ai lamurit care era stoul? vad ca lu’ suciu i-a fost frica s-o mai puna la loc, l-o fi amenintat leo ca-l zice lu’ adjunctu’ economicu’ serviciului

  97. wandering elf Says:

    da, evident, era usor.

  98. mulliganoglu Says:

    hai, zi-ne si noua!

  99. wandering elf Says:

    :) nu zic:)

  100. wandering elf Says:

    Sarmanul Leo; el vrea doar atentie! El a crezut ca la el te-ai referit cand ai zis „de ciochistul ala batran de 60 de ani etc”. Pai Alex Leo Serban nu are deloc 60 de ani si nici batran nu este si nici „ciochist”.

    Si cica l-as fi calomniat: poate imi indica cineva locul unde scriu despre el in mesajul de mai jos. Lumea face avansuri reciproc in Vama Veche; ce stiu eu ce a facut/face Alex Leo Serban la Vama Veche! Si nici nu ma gandeam la el. Ma gandeam la unul de acum vreo 10-12 ani, atunci la vreo 60 de ani etc. etc.

    Daca Alex Leo Serban nu e in centrul universului, nu e bine…

    Auzi, ca cica e „sitting duck” si eu sunt la adapostul anonimatului. That’s…new.

  101. mulliganoglu Says:

    e si el o ratusca, zgribulita, in lumea asta mare, rece

  102. als ( = morena mopu; 92.80.42.236 ) Says:

    bai costele, hai sa nu zici ca nu ti-am spus
    deci noi am pus-o la un teembuilding la bran acu 2 ani, da am vazut ca nu prea iti place pizda (erai cam impotent adica) asa ca, te-am lasat sa-ti vezi de cururilile tale crezand ca ele te fac fericit :))
    da nu e bine costele ca uite, cica suferi de „schizofrenie paranoida” si tratamentul, e cu Orfiril 300 mg. 1 – 1- 2, Cipralex 1-0-1, Diazepam 0-0-1, Anxiar 0-0-1, Romparkin 3×1, Rispolept solutie 2-0-4 mg/ml (asa scrie pe reteta)
    acu eu nu stiu daca ti-o tragi cu alesce ala criticu lu peste prajit sau cu wanderingu asta ca, am inteles ca amandoi sunt departe nu sunt in romanica si deci, nu stiu daca ai nebunit la cap ca nu te futi da uite am o prietena care-i prietena,. cu matusa nevestei lui wangering asta (matusa e din medgidia) si zice ca nici asta, wandering adica, nu o satisface pe nevasta-sa… ce-o fi cu voi baietii??? sa mor daca nu sunt ingrijata de voi asa, adica cum mama masi nu gaesiti si voi o pizda sa va satisfaca zau asa?? decat, daca sunteti pe invers atuncea se esplica totul hai sa traiti nu-ti port pica mai costele, ma mai rad si io acu ca ti-am gasit blogu:))
    da sa sti ca nu ma cheama „morena mopu”! si nici „alecs leo serban” :)))

  103. mulliganoglu Says:

    loool

    nici sa citesti nu stii, este?

  104. als ( = morena mopu; 92.80.42.236 ) Says:

    bada, citesc si vad ca tot stergi nume :)))
    si bagi cifrele alea aiurea dupa numele „morena mopu” care, ti-sam zis ca nui e numele meu dar, am vazut ca tu ai mai scris cu numele asta p-aici (si cu „als” de asemenea) cand vorbeai singur pe blog pe mai multe vocii asa ca, am zis sa-mi iau un numele de veche cunostiinta de a ta ca sa nu fi singur :))

  105. mulliganoglu Says:

    vad ca vatraiul de la lekktor ti s-a imprimat pe diode ca fierul incins pe bulanu’ vacii.

    eu cred ca e multa iubire in tine. si mai cred ca in cele din urma iti vei gasi perechea (sau ibovnic, cum iti suna mai bine) careia sa-i daruiesti tot ce-ai strans in anii astia, toata dragostea adunata picatura cu picatura in inima ta larga cat o banita. in patagonia sau in closetul garii de nord, o vei gasi, perechea. sub solzii aia de guster simt cum freamata un sufletel pufos de slujnicuta. pufulake-bourdouffelle. boufley. inimioara-de-cartof.

  106. mulliganoglu Says:

    acu’ m-am prins: asta e reteta Suplinitoarei. of, Sandule, esti tot timpul pus pe sotii! chiar ma gandeam daca nu m-au rapit cumva extraterestrii si mi-au administrat Orfeu d-ala, fratele bun al Mortii.

  107. alex. leo serban Says:

    92.80.42.236
    92.80.42.236
    92.80.42.236 :))))

  108. alex. leo serban Says:

    stai tu linistit ca, in curand e ziua ta si ti-am pregatit un cadouas frumos (surprizica!) :))))

    semnez: 92.80.42.236
    :))))))

  109. mulliganoglu Says:

    iata ca se gandeste si la mine cineva

  110. gg Says:

    la multi ani,buckule drag!

  111. mulliganoglu Says:

    salve, gg!

    ma bucur foarte tare sa te vad pe aici! eram putin ingrijorat, dar n-am indraznit sa te deranjez. sper ca tu si ai tai sunteti bine.

    iti doresc sanatate, noroc si veselie!

    La multi ani!

  112. Ioana Dunea Says:

    La multi ani!

  113. mulliganoglu Says:

    La multi ani, Ioana Dunea!

  114. gg Says:

    multumesc mult,buck. asemenea si tie.
    tu nu ma deranjezi vreodata,asa sa stii!

    din cand in cand simt nevoia sa iau o pauza de vorbire.sunt f obosita.
    suntem bine,multumesc.

  115. mulliganoglu Says:

    ma bucur sa aud ca sunteti bine. si eu sunt obosit. mi-ar prinde bine ceva hibernare.

  116. laptopuri ieftine Says:

    laptopuri ieftine…

    […]stihuri pre herbul celui din urma bizantin, maestrul P « Saboteur[…]…

Lasă un comentariu