armele lui Pantazi

NAUFRAGUS IN PORTUM

pe scut sprijinit de monoceri înlănţuiţi, în câmp albastru lebăda de argint, luîndu-şi zborul cu gâtul străpuns de o săgeată purpurie — [capul ramurii siciliene] a adăogat, în cinstea unei înrudiri ilustre, în câmp de aur cu chenar de sângeap un pardos negru

lebada, pasarea arcasului Apolo, se gaseste pe flamura poetilor, fiind totodata si hieroglifa muzicianului si are intelesul heraldic de iubitor al poeziei si armoniei, dar si carturar. coloarea ei naturala fiind albul, faptul ca M.J.C. o enunta (Ag. simbolizeaza pace si sinceritate) trebuie sa aiba un inteles pe care nu i-l deslusim, dar care poate fi banuit daca ne gandim la poemul arthurian al lui W. von Eschenbach, Parzival, mai cunoscut prin opera lui Wagner (de care M.J.C. avea cunostinta), din care reproducem o parte aici, in el aflandu-se intelesul sagetarii (si care-l desluseste pe Pantazi ale carui actiuni par fara sens prostilor):

There is a Swan whose name is Ecstasy; it wingeth from the deserts
of the North; it wingeth through the blue; it wingeth over the fields
of rice; at its coming they push forth the green. In all the Universe
this Swan alone in motionless; it seems to move, as the Sun seems to
move; such is the weakness of our sight. O fool! criest thou? Amen.
Motion is relative: there is Nothing that is still. Against this Swan I
shot an arrow; the white breast poured forth blood. Men smote me;
then perceiving that I was a Pure Fool, they let me pass. Thus and
not otherwise I came to the Temple of the Grail.

azur: loalitate si adevar, culoarea apelor Mediteranei care reflecta cerul fara nori, reprezentat prin linii orizontale care evoca orizontul navigatorilor, dar si coloarea Fecioarei (mantia azurie, simbolizand sfantul duh, inveleste carnea, omenescul, simbolizate de straiul rosu)

din cornul sustinatorilor, monoceri, se crede ca se poate prepara cel mai puternic antidot pentru orice otrava (Pantazi se rupe din halucinatiile, = extazele, induse de farmecele/otravurile strainelor, dusmancele neamului omenesc); intelesul heraldic al monocerilor este de curaj nebun. sa mai spunem ca monocerul este dusmanul de moarte al elefantului, acesta din urma fiind des intalnit ca cimier barbarilor.

monocerii se oglindesc in cartierul (si nu cantonul) pe care sta pardosul avand un inteles heraldic similar, de razboinic viteaz si cutezator care intreprinde actiuni primejdioase, cu alte cuvinte acel Pure Fool.

Etichete: , , ,

34 răspunsuri to “armele lui Pantazi”

 1. inraspar Says:

  Minunata decriptare,insa ce se afla oare in spatele ei?Interpretul considera ca textul matein are carari initiatice de parcurs in mana cu tratatele de heraldica,literati obscuri de la sfarsitul secolului al XIX-lea,decadenti,dictionare de simboluri etc?Cu alte cuvinte cauta el analogii,influente de dovedit prin cunostintele autorului,sugestii ale textului sau se cufunda in athanor cu zestrea sa (a interpretului) dezvaluind ceea ce sufletul purificat ii ofera?

 2. Mulliganoglu Says:

  credem ca lucrarea are sens(uri) ascuns(e). chiar blazonul lui Pantazi e ciudat: prezenta pardosului in acel chenar (daruit pentru servicii deosebite de catre un imparat sau rege) fiind menita sa creeze o imagine tipica, pe cand lebada sagetata, daca nu e o ticluire, e extrem de rara.

  Profetul a spus-o mult mai bine: „meditatie grava asupra ticluirii si aventurii Fiintei”, pe care „un act de discretie si gust o disimuleaza sub grele catifele de pitoresc oriental”

 3. inraspar Says:

  Am inteles,matein adevarat cu protocol si tot dichisul…Abordarile filologice (cu analize stilistice,filiatii literare s.a) sau cele psihanalitice (obsedate de relatia fiu-tata)ar reprezenta deci un foraj la suprafata soldat cu studii descriptive ce maresc inadmisibil bibliografia critica.Sau facem distinctia intre mateini intru spirit si mateini sarguinciosi,insa lipsiti de har?

 4. Mulliganoglu Says:

  se facea observatia, in alta parte, asupra atipicului matein. revin cu consideratia, serioasa: niste diletanti, atat, nici mai mult, nici mai putin.

  nu cred ca o astfel de distinctie foloseste la ceva.

  revenind, suntem convinsi ca scrierea are sensuri incifrate, e notorie preocuparea lui MJC pentru stiinte oculte.

  in ce priveste critica strict literara, e foarte slaba daca ne gandim ca numai un singur critic il mentioneaza pe Al.Odobescu ca posibil ascendent si nici unul f’un cronicar valah, desi e evident ca limba Crailor e trasa din Cronicile valahe

 5. inraspar Says:

  Filonul numit,cel al cronicilor pare rezonabil,numai ca eu m-as folosi de mai multe cai de acces (sugerate chiar si de slaba critica literara,ca la noi ori e impresionista ori e tehnicista pana la a nu mai spune nimic),elementul calauzitor fiind sceptrul matein prezent in toate scrierile pastrate(jurnal,scrisori,insemnari etc).Cred ca manuscrisele au fost sustrase de adulatorii tatalui (copistii au si omis cu grija pasajele mai denigratoare),nu vreau sa cred ca au ars sau au ajuns pe maini tovarasesti.

 6. Mulliganoglu Says:

  nu sunt in masura sa urmez francezii care l-au inspirat. oricum, filonul principal se afla in cronicarii valahi.

  in ce priveste manuscrisele, cum s-a facut observatia, parca cineva s-a straduit din rasputeri sa curete locul faptei; si a reusit. un fel de lucrare pasadeasca, nu intreaga.

 7. lascaris Says:

  Da, pacat de manuscrise. Cat de ingust la minte poti sa fii, incat sa distrugi paginile de valoare ale lui Mateiu, intr-o literatura ( cea romana ) si asa saraca in opere valoroase.

 8. inraspar Says:

  Iata ce am gasit in recitirile mele de texte critice pe care le desfasor acum scolareste dar si cu maxim scepticism: [Tascu Gheorghiu] a tradus in romaneste,in limbaj matein,”Il gattopardo”(1958) de Giuseppe Tomasi di Lampedusa,descendentul unei vechi familii aristocratice siciliene in a carei stema era prezenta felina numita in titlu.Mateiu Caragiale,ca pasionat heraldist,cunoastea bine aceasta stema,pe care a descris-o in „Craii…’,in spovedania lui Pantazi.(Matei Calinescu,Mateiu I.Caragiale:recitiri).

 9. mulliganoglu Says:

  sangele normand din vinele lui Pantazi trebuia sa se reflecte si in arme.

  Mateiu n-a descris armele casei de Savoya (camp rosu sferticat de cruce de argint), nici ale comitatului Lampedusa (aici pardosul e de aur mohorat). pardosul negru, daca ne gandim la o inrudire cu Savoya- cea mai veche familie domnitoare supravietuitoare in Evropa, apare in stema regatului Sardiniei (Savoya a avut regi aici, ca si-n Sicilia), dar nu mobileaza un camp de aur.
  singura stema, cu pardos negru in camp de aur, care imi vine in minte e cea a casei Saxe-Coburg-Gotha, ramura a stravechii Wettin.

  deci trebuie cautata o inrudire a unei familii domnitoare din Catania cu Wettin sau, mai, precis Saxe-Coburg-Gotha. cum Catania a fost codusa si de normanzi si de germani (svabi), paienjenisul e gros.

 10. inraspar Says:

  Deci domnul critic s-a cam hazardat cu analogiile,ca doar heraldica nu se invata la Litere.Am intrebat stiind ca voi primi o lamurire.Matei Calinescu aduce multe decriptari trebuincioase mai ales cand e vorba de citarea sau sugerarea de catre Mateiu de surse literare obscure.

 11. Zaza Says:

  În adevăr, e de gândit că descendenţii Caragiale-Burelly şi-au făcut treaba, cât despre manuscrise.

  În rest, povestea cu Lampedusa: nu fusesem atentă la ea, dar la câte am pe cap zilele-astea…

 12. mulliganoglu Says:

  M.Calinescu a lamurit multe in cartea pe care o pomenesti.

  pe de alta parte, io cu atat mai putin am fo calificare in heraldica, am rasfoit cateva carti numai pentru a-l intelege pe MJC, sunt un diletant deci. revenind la chestiune, gheparzi sunt pe sute/mii de scuturi, mai ales in Italia si Franta (leii britanici sunt, de fapt, tot un soi de ghearzi). sigur, exista aceasta apropiere intre Craii si Ghepardul (in multe feluri), tentatia e mare, mai ales daca n-ai rasfoit blazoane.

  sa nu uitam ca heraldica e o stiinta- una exacta. singura blazonare din Craii e asupra armelor lui Pantazi. considerand importanta heraldicii in mateiulogie, ma mir cum de nici un critic serios nu a apelat la un istoric pentru a lamuri acest blazon pe care-l cred de cruciala importanta.

 13. inraspar Says:

  Ma bucur ca nu ai vreo licenta sau doctorat in heraldica ca avem nevoie de spirite patrunzatoare si autodidacte sa mai lamureasca itele,nu de specialisti autosuficienti.Ai mare dreptate cu interesul lui Mateiu pentru heraldica insa uiti ca orgoliul impiedica studiosul sa ceara ajutor soarecelui de biblioteca de langa el.Sa nu cumva sa impartim faima…
  Astazi chiar ma gandeam la asta,un proiect comun,fiecare cu bucatica lui de cercetare insa in permanent dialog,poate ar lumina opera lui Mateiu mai bine ca monografiile astea prafuite…

 14. mulliganoglu Says:

  Mateiu a fost, cu siguranta, cel mai stralucit heraldist roman- in domeniul asta, eruditia lui era uluitoare (asta au spus-o istorici, nu critici literari). eu am citit si fo doua lucrari considerate fundamentale pt. heraldica din tarile romane- studiul matein asupra armelor brancovenesti le arunca in ridicol. e o mare pierdere ca nu si-a terminat studiul asupra armelor Valahiei- se pare ca nici nu va fi facut vreodata; lucrarea lui Cernovodeanu m-a dezamagit.

 15. Zaza Says:

  În răspăr, aspru e drumul dar odată pornit pe el, dus eşti!

  Nici eu nu am doctorate în heraldică, doar o veche pasiune. Dar e lucru tainic şi de-asta nici nu pomenesc des de aşa ceva.

  De acord cu Mulliganoglu, studiul heraldic matein este absolut perfect. Ca de obicei.

 16. inraspar Says:

  Pasiunea de care vorbiti te poate conduce in zone pe care studiul riguros si usor plictisit le poate ocoli…Dar eu doream sa sugerez o propunere ceva mai grava,o nebunie care m-a speriat (am zis un proiect comun)dar la o adica ,de ce nu?Cand am spus „comun” m-am referit la mateinii „diletanti ” de pe aici care si-ar putea uni fortele intr-o lucrare cu mai multe fatete,caci observ ca diferentele sunt minunat conturate.Ei?

 17. mulliganoglu Says:

  propunerea ta, in raspar, e grava si trebuie gandita indelung, fiind una dintre cele mai mari provocari ce se pot inchipui.

  poate in 3,4 ani, daca voi avea timp, as putea sa comentez armele lui Pantazi la modul serios. in rest, imi lipsesc multe lecturi, mereu amanate, dintre care unele fundamentale cum ar fi Cartea Mortilor.

 18. inraspar Says:

  Stiu ca e grava,mi-am asumat provocarea nebuneasca si nici eu nu voi avea inainte de 3 ani pregatirea necesara de a aborda filonul decadent. Insa o asemenea lucrare colectiva e poate solutia salvatoare pentru receptarea operei mateine.Am ajuns la un prag unde simt ca imi pot asuma riscurile.Iti inteleg in totalitate rezervele…

 19. Zaza Says:

  Păi eu am dat cu capul în geam. E o senzaţie glorioasă. Şi recidivez, cam în fiecare vineri: mai nou nu atât cât aş vrea, din cauză de căldură.

 20. inraspar Says:

  Mesaj de sters : Mulliganoglu,verifica-ti mailul !

 21. mulliganoglu Says:

  multumesc frumos!

 22. inraspar Says:

  Astept fise de lectura ,un serial cu postari lovinesciene,ceva maret,ha ha.

 23. Zaza Says:

  Acuma pe bune, ai primit toată cartea?

 24. mulliganoglu Says:

  n-am primit-o pe toata si unele pagini lipsesc. am inteles de la inraspar ca la sfarsitul saptamanii viitoare va fi trimis urmatorul pachet.

 25. Zaza Says:

  Stai că mă mobilizez şi eu dacă tot stau acasă ca proasta.

 26. mulliganoglu Says:

  scuze, incepand de maine incolo voi primi noi pagini de la in raspar. sunt kyawn dupa o nunta si mi-e foarte greu sa citesc pe ecran.

  oricum, va multumesc!

  [lucrarea e mult mai ciudata decat banuiam. la inceput are niste erori de blazonare, dar si doo idei geniale. poate reusesc sa scriu ceva despre. dar mai bine ma culc, am nervii capului ciulama]

 27. inraspar Says:

  Paginile lipsa vor ajunge negresit la solicitator (apropo,odihna placuta!).In aceste momente se desfasoara scanarile finale,asa ca astazi lucrarea se intregeste in mainile lui M.

 28. mulliganoglu Says:

  multumesc frumos!

  scuze, nici macar nu stiu care-s paginile lipsa, sunt mahmur, nu pot citi pe ecran, am o problema cu imprimanta si multe lucruri (nemateine) de facut pentru a-mi castiga existenta neglorioasa [sanse de mosteniri mantuitoare zero]

 29. Zaza Says:

  :) Stai cumva prin Crângaşi?

 30. mulliganoglu Says:

  nu. da’ de ce intrebi?!

 31. Zaza Says:

  Hmph, doar o pietate pentru furatul de la moştenirea mătuşă-sii. Nici el n-ar fi avut imprimantă beton.

  Şi de-altfel nici eu.

 32. mulliganoglu Says:

  :)

  io ma gandeam la existenta-mi sterila (am reparat driver-ul de imprimanta), sa rezolv in altfel (in lipsa sanselor de renta), sa iau capul unui dusman puternic ion iliescu gen si sa fiu martirizat de hoarde de pensionari balosi cu sacose-cagule, rupt in bucati precum Dózsa György.

  (am dat-o-n confesiunile unei masti)

 33. Zaza Says:

  ROFL!

  Martiriu, bun înţeles…

  Dar cu pensionari, domne?

 34. mulliganoglu Says:

  pai nu e marele dusman conducatorul lor? nu le-a dat el pensii si pamant, n-a rupt el din ducatul ceferistului?

  ii vad akinjii peste tot: autobuze, piete, malluri. cred ca se pregateste ceva.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: