Pantazi iarasi

cu toata lenea cauzata de mahmureala, ma simt obligat, ca raspuns la frumoasele cuvinte scrise de ZaZa: o obsesie mateina, sa-mi desfasor in continuare incercarile de mateiulogie (voi cauta mai incolo un teribilism ortografic adeqvat).

daca lui Dimitrie Gr. Sturdza i se spunea, printre amici, Lucă, chestiunea incepe sa capete margini. intuitia imi zice ca misterul e ceva mai adanc. asta se poate afla. din pacate, oroarea de biblioteci ma impiedica. +ca n-am metoda, ma bazez doar pe intuitie si semne. una fina: cautam mai devreme un arbore genealogic al sturzestilor si gasesc ceva general despre genealogie in „adevarul de iasi”- fara de folos. in dreapta, deruland pagina in jos, prima legatura de la alte articole: Adio, dar vei rămâne vie, Vanda!

cu mari eforturi evit sa ma las prins de panza inmuiata in argint. e dificil, gandul imi tot zboara la Vlad Tepes si Erzsebet Bathory (erau rude, urmasii transilvaneni ai Casei Dracula / Drakulya au scutul Bathory: cele 3 fascii insangerate gheruind campul de argint, sub iataganul turcesc) cand citesc despre brezaia neagra cu pene in cap, Mihnea IV, ebosa lui Pasadia.

n-am cercetat inca, dar cred ca M.C. stia bine istoriile celor doi, + Dracula lui B.Stoker

de fapt, Pasadia, in prelegerea pe care i-o tine Ucenicului, vorbeste foarte apasat (mai ales in primele variante) despre importanta unei vieti lungi- voi reveni altadata la asta si la darul intunecat

deci despre un Sturdza intr-o scrisoare catre N.Boicescu din 9 ianuarie 1907:

Nu stiu daca tu ai idee de ce mare huligan a fost Luca Sturdza? La 16 ani a plecat din Brasov cu un popa betiv, si in loc sa ajunga la Liege a ajuns la Triest. Chef mare, betie si fratie. Au luat vaporul. Chef mare, iubire. Ajunge la Venetia, chef mare. Gondola! gondola! Pana s-au ispravit banii. Luca nu-si aduce aminte nici de Venetia, nici de nimic, atat stie ca era o mare furtunoasa si gondola, gondola si ca a aruncat o masa de marmora in capul unui hotelier „Capello nero” care fusese odata obraznic cu matusa lui Rosetti, asta cu un an inainte. La Liege s-a collat cu o dama fina care avea castel si avere. Ea ii a propus sa fie Alphonse al ei si sa vie la Paris. El a refuzat. Aci a fost bugomil, unde pui ca avea si el 400 frcs par mois.

Pantazi, acest Ulysses Odyossus balcanic, tragandu-si sangele din noii ahei, venetienii. Dama fina era o Nausica sau o Calypso? in aceasta keye, Pasadia este Ahile.

remarc, din ce in ce mai des, unele asemanari intre J.A.A.Joyce si M.J.Caragiale

de comparat: Pajere cu Oameni din Dublin, Portret al artistului la tinerete cu Remember si Ulise cu Craii de Curtea-Veche

Etichete: , , , , ,

9 răspunsuri to “Pantazi iarasi”

 1. Zaza Says:

  Aplauze. Sincer.

 2. Mulliganoglu Says:

  multumesc frumos!

  (I.Iovan, in Portretul unui dandy…, considera kindiile in tovarasia printului Sturdza simple inchipuiri ale lui Mateiu- gresit. toate detaliile astea nu le putea afla decat de la Sturdza.)

 3. balauru Says:

  „Nu stiu daca tu ai idee de ce mare huligan a fost Luca Sturdza? La 16 ani a plecat din Brasov cu un popa betiv, si in loc sa ajunga la Liege a ajuns la Triest. Chef mare, betie si fratie.”

  huligan??? barbatii adevarati se numesc huligani ????? :-)

 4. Mulliganoglu Says:

  pai da.

  cum, Balaore, tocmai tu sa nu stii jargonul valah?!

  (antonimul e bulgarescul gospodar)

 5. mirandolina Says:

  asta mi-a placut foarte mult :
  ‘Chef mare, betie si fratie. Au luat vaporul. Chef mare, iubire. Ajunge la Venetia, chef mare. Gondola! gondola! Pana s-au ispravit banii. Luca nu-si aduce aminte nici de Venetia, nici de nimic, atat stie ca era o mare furtunoasa si gondola, gondola’

  gondola! Gondola!

 6. Zaza Says:

  Heh, gondola…

 7. Mulliganoglu Says:

  la cat o fi borat in gondola…

  sau fo dulce vrajmasa i-a frant miocardul in binecunoscutul vehicul al meleagurilor romantice in questiune

 8. balauru Says:

  Buck tocmai ai patruns in top 100 blogs la WordPress- romana. :-)

  Felicitari man, in curind in primele 50 si….kusemek, ziaristii si religiosii au pus stapinire pe primele locuri. E cazul sa-i doborim. :-) Eu n-am reusit nici cu Symba :-)

 9. Mulliganoglu Says:

  cum asa, Ba’?! nu inteleg.

  pai aici scrii numai tu, lilith si mastile ei venetiene si ZaZa. pt. top nu tre’ sa ai trafic mare?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: